Taraxacum officinale
Paardenbloem / Dandelion
Asteraceae (Composietenfamilie)Noordelijk Afrika, Noord-Amerika, Azië, West-Azië, Europa
Eetbare plantdeel (3)
Bloemen,
blad,
wortels
Lees bij 'consumptievorm' voor veilige bereidingswijzen
Paardenbloem is in het voedselbos onderdeel van de kruidlaag. In het proces van ecologische successie is het een pioniersoort. De groeisnelheid is snel. De plant bereikt gemiddeld een hoogte van 0.05 tot 0.4 meter en een breedte van 0.15 tot 0.4 meter.
De Paardenbloem is semi-wintergroen.
De Paardenbloem heeft een penvormig diep wortelstelsel. De Paardenbloem is geen stikstofbinder.



Groeiplaats
- Vorstgevoeligheid - hele plant
-
- Lichtklimaat
-
- Bodemtextuur
-
- Bodemvocht
-
- Zuurgraad bodem
-
- Bodemvruchtbaarheid
-
Bloei en bestuiving
- Bloei piek
- begin maart
- Bloei duur
- enkele maanden
- Bevruchting
- zelfbestuivend
Levensduur en plantgezondheid
Ziektegevoeligheid
resistentOogst en consumptie
Bloemen
Blad
Wortels
- Start oogstperiode
- Eind maart, eind juni
- Oogstperiode - duur
- Enkele maanden
- Consumptie vorm
- Verwerkt
- Culinaire waardering
- Mineralen
- Start oogstperiode
- Eind maart
- Oogstperiode - duur
- Enkele maanden
- Consumptie vorm
- Vers
- Culinaire waardering
- Vitaminen
- Start oogstperiode
- Eind september
- Oogstperiode - duur
- Enkele maanden
- Consumptie vorm
- Verwerkt