Juglans ailantifolia

Hartnoot, Japanse walnoot / Heartnut, Japanese walnut

Juglandaceae (Okkernootfamilie)

canopy layer

Eetbare plantdeel (1)

Noten
Lees bij 'consumptievorm' voor veilige bereidingswijzen

Giftig plantdeel (1)

Geen

Hartnoot, Japanse walnoot is in het voedselbos onderdeel van de kruinlaag. In het proces van ecologische successie is het een climaxsoort. De groeisnelheid is gemiddeld. De plant bereikt gemiddeld een hoogte van 6 tot 15 meter en een breedte van 6 tot 10 meter.
Het bladerdek is halfopen. De Hartnoot, Japanse walnoot is bladverliezend. Het blad loopt uit in april en verdwijnt meestal in november.
De Hartnoot, Japanse walnoot heeft een penvormig diep wortelstelsel. Deze soort zal zichzelf waarschijnlijk matig verspreiden in het voedselbos. De Hartnoot, Japanse walnoot is geen stikstofbinder.

Disclaimer: De soorten cultivars en hybriden in deze database zijn zorgvuldig gekozen op goede eigenschappen voor voedselbossen. Ze betekenen geen instant succes. De voedselbosbouw is nog een jong vakgebied waarin het een kernwaarde is om de juiste plant op de juiste plek te zetten en in te zetten op grote diversiteit.

Groeiplaats

Vorstgevoeligheid - hele plant
1.vorst-hele-plant_zeer-strenge-vorst
zeer strenge vorst
vorst-bloesem_strenge-vorst
strenge vorst
vorst-bloesem_matige-vorst
matige vorst
vorst-bloesem_lichte-vorst
lichte vorst
vorst-bloesem_geen-vorst
geen vorst
Vorstgevoeligheid - bloesem
1.vorst-hele-plant_zeer-strenge-vorst
zeer strenge vorst
vorst-bloesem_strenge-vorst
strenge vorst
vorst-bloesem_matige-vorst
matige vorst
vorst-bloesem_lichte-vorst
lichte vorst
vorst-bloesem_geen-vorst
geen vorst
Lichtklimaat
light_full-sun
volle zon
light_light-shade
lichte schaduw
light_half-shade
halfschaduw
light_fairly-deep-shade
vrij diepe schaduw
light_deep-shade
diepe schaduw
Voorkeur voor wind
wind_strong-seawind
sterke zeewind
wind_strong-wind
sterke wind
wind_some-wind
matige wind
wind_sheltered
luw
wind_very-sheltered
zeer luw
Bodemtextuur
bodemtextuur_zand
zand
3.soil-texture_loam
leem
bodemtextuur_lichte-klei
lichte klei
soil-texture_heavy-clay
zware klei
soil-texture_peat
veen
Bodemvocht
soil-moist_saturated
verzadigd
soil-moist_wet
nat
soil-moist_moist
vochtig
soil-moist_dry
droog
soil-moist_drought
droogte
Grondwater niveau
grondwaterniveau_laag
laag
grondwaterniveau_gemiddeld-stabiel
gemiddeld stabiel
grondwaterniveau_gemiddeld-fluctuerend
gemiddeld fluctuerend
2.grondwaterniveau_hoog-stabiel
hoog stabiel
1.grondwaterniveau_hoog-fluctuerend
hoog fluctuerend
Zuurgraad bodem
zuurgraad-bodem_zeer-zuur
zeer zuur
zuurgraad-bodem_zuur
zuur
zuurgraad-bodem_neutraal
neutraal
zuurgraad-bodem_basisch
basisch
zuurgraad-bodem_zeer-basisch
zeer basisch
Bodemvruchtbaarheid
vruchtbaarheid-bodem_zeer-rijk
zeer rijk
vruchtbaarheid-bodem_zeer-rijk
rijk
vruchtbaarheid-bodem_gemiddeld
gemiddeld
vruchtbaarheid-bodem_arm
arm
vruchtbaarheid-bodem_zeer-arm
zeer arm
Voorkeur
Ongeschikt

Bloei en bestuiving


Bloei piek
eind maart, begin juni
Bloei duur
enkele weken
Bestuiver
wind
Bevruchting
deels zelfbestuivend, steriel

Levensduur en plantgezondheid


Ziektegevoeligheid

zeer resistent

Oogst en consumptie


Noten

Productieve levensduur - piek (maximale opbrengst)
Hoog
Oogstlocatie
Op de bodem
Start oogstperiode
Begin oktober
Oogstperiode - duur
Enkele weken
Herkenning oogstperiode
Makkelijk, val
Uniformiteit oogstperiode
Gemiddeld
Oogstmethodes
Handmatig, mechanisch, met gereedschap
Gemak verwijdering tijdens oogst
Makkelijk
Consumptie vorm
Vers, verwerkt
Natuurlijke bewaarbaarheid
Jaar
Markt
Niche
Bestaande en verwachtte marktvraag - vers
Geen, kan ontstaan

Culinaire waardering